Followers

Monday, June 27, 2011

air itu penting

Penting sangat kah air kosong didalam badan kita ni?
Ok jom hampa bayangkan sistem badan hampa ibarat sebuah engin kenderaan kereta, motor dan etc apabila tangki air radiotar kenderaan kering, serta merta “overhetaing” akan berlaku. Macam tu lah sebaliknya…
 Perlukah kita meminum air sebanyak 8 gelas setiap hari?
Ramai yang tak tahu awat kena minum  8 gelas? Mana mai nombor ajaib ini?
ok saya terangkan sikit dan ringkas ada tahun 1945, National Acedemy of Sciences of the United States Food and Nutrition Board, telah menerbitkan satu cadangan nutrient yg harus diambil setiap hari dan mencadangkan “Pengambilan air yg digalakkan bg seorg dewasa ialah 2.5 liter (kira² 8 gelas) setiap hari” Jumlah 2.5L ini bedasarkan kiraan mL air diperlukan untuk setiap kalori mkn yg diambil. (Kita mmerlukan kira2 2500 cal setiap hari)….

Kenapa  air sangat perlu kepada korang?

Time kita makan, usus dihujung perut akan mengecut menyebabkan makanan ada di dalam perut sekejap untuk proses penghadaman. Air (orang utara sebut ayaq) yg diminum digunakan utk menjadikan makanan ini menjadi cecair. Setelah makanan dah jadi lembut akan dihantar ke usus utk tujuan serapan. (budak Bio mesti tau bab² macam ni) so, kalau hampa tidak cukup minum air, sistem pencernaan akn mengambil cecair dr darah, perut dan usus agar makanan yg hendak diproses akn menjadi lembik dan cair sebelum dihantar ke usus kecil.
So …jangan hampa tunggu sampai hampa terasa haus baru hampa hendak minum!.. kena minum sentiasa. Ala bukan susah pun air mineral kan banyak jual, abis sangat pun hampa bawa la botol susu air sendiri, setiap berapa jam skali, minum terus 2-3 gelas atau sampai penuh perut kita. Tiadanya had kita untuk mnum air sbenarnya.. mksudnya, minum sehari 8 gelas bukan lah hadnya, jadi mesti minum air sntiasa ok?....

SUMBER  DARI

No comments: