Followers

Saturday, July 20, 2013

Egypt


Kembali Berblogging..!! Assalamualaikum...

fuhhhhh...tiup habuk yang bukan main tebal lagi kat blog...
serius lama sangat tak menulis kat blog nie..
alhamdulillah saya masih belajar di Jordan tahun 2 ijazah feqh wa usul,Universiti yarmouk..sebagai permulaan setelah sekian lama..gambar2 time cuti summer kat egypt...











p/s:doakan saya nak exam hari isnin nie 22/7.huhu

Monday, October 8, 2012

tinta hati


"Dunia ibarat air laut.....semakin diminum semakin haus... jadilah engkau
didunia ini seakan seorang musafir... ambil bekalmu agar engkau sampai ke tujuanmu... negeri asalmu adalah akhirat, pulanglah dengan selamat wahai kawan...sang pencipta memberikan syarat mutlak agar engkau berbekal tauhid...tanpanya engkau tak akan diterima olehNya...bersihkan jiwamu wahai teman, dari segala noda kesyirikan...itulah bekalmu menghadap Robbuna. tanpa tauhid, sia-sia segala amal kebaikan, walau segenap insan negeluk-elukanmu"...
Ibnu Attaillah..

 

 

Monday, September 10, 2012

Thursday, December 29, 2011

CORETAN........


alhamdulillah a praise to allah….
dah masuk 4 bulan aku bermastautin kat bumi Jordan nie..syukur segalanya baik-baik aja…pelajaran Alhamdulillah setakat nie ok lagi..hehe..utk sem1 nie aku amek 2 subjek aja madkhal tasyri3 ngan ulum quran..dokter yg mengajar aku baik sngat2..suka ambil berat kat kami pelajar malaysia..tambah-tambah budak first year cam aku nie..b.arab pon berterabur lagi..huhu..erm..makanan2 kat sini pon bleh tahan gak la sedap2.huh..hobi baru aku sekarang memasak..hahaha..nie nak share skit gambaq2 aku kat sini...hehehe..

makam muaz bin jabar...





makam abu ubaidah al-jarrah.....

bersama akak2 PINTAR..yg comei2..hehe

bersama anak-anak negeri penang...(MUTIARA)

bersama liyana ngan khaulah....
SAYA..yang semakin tembam..huh
PANTAI AQABAH,JORDAN........

PERLABUHAN AQABAH,JORDAN........


 Okaylah..setakat nie jerr lah..hehehe..saya akan final exam pada 12januari&17januari 20012..DOAKAN SAYA&RAKAN2...

Monday, October 17, 2011

KENAPA AKU DIUJI ??


KENAPA AKU DIUJI ??
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Ankabut : 2-3
“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi ?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.
KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YG AKU INGINKAN ??
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Baqarah : 216
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ??
QURAN MENJAWAB:
Qs. Al-Baqarah : 286
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

KENAPA FRUST???
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Imran : 139
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA ???
QURAN MENJAWAB :
Qs. Al-Baqarah : 45
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sholat; dan sesungguhnya sholat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk Tiada daya dan upaya kecuali atas pertolongan Allah semata”

APA YANG AKU DAPAT ???
QURAN MENJAWAB :
Qs. At-Taubah : 111
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu’min, diri, harta mereka dengan memberikan jannah untuk mereka…”

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ???
QURAN MENJAWAB :
Qs. At-Taubah : 129
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal”

AKU TAK SANGGUP !!!!
QURAN MENJAWAB :
Qs. Yusuf : 12
“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”
dan segudang pertanyaan lagi yang keseluruhannya pun dapat dijawab oleh Sang Pemilik Semesta Alam. Nah, cukup jelaslah bahwa Allah-lah yang memberi kita cobaan permasalahan, pastilah Allah akan menurunkan pertanyaan beserta jawabannya! Hanya Allah sandaran manusia...

Tuesday, September 13, 2011

jordan

assalamualaikum......

alhamdulilllah..hari ini masuk hari ke-5 aq di bumi anbiya" jordan...erm...suasana kat sini selamat lagi..hehe..kat sini insyallah aq akan belajar di universiti yarmouk..buat masa sekarang aq tinggal di sakan yarmouk...kat sakan yarmouk satu rumah 3orang...aq tinggal ngan kawan baru ku nawwar ngan nasuha..hehe..

 erm..aq pon dah tak tau nakk cita pa lagii..huhu...makanan kat sini ok la..tapi org arab kat sini suka makan roti la...aq pon dah try makan kebab ngan syarwarma jordan..ok la rasa nya..hehe..tapi actually aq  rindu makanan malaysia..kalau kat sini nak makan masakan malaysia kena la masak sendiri..huhuhu...
erm..sekarang nie aq nak tengah perbaiki aq punya penguasaan bahasa arab.huhuhu....
okay la nanti aq cita laen....sekarang  tgh busy skit..hehe...
mood:rindu sama family kat malaysia..huhuhu........


Monday, September 5, 2011

sebelum meninggalkan bumi malaysia...

hari nie p skolah ku yg ku cintai gi melawat cikgu2,ustaz,ustazah,jumpa kawan2 sebelum berangkat ke jordan hari jumaat nieyh....

depan rumah sewa student stam...(rumah oren)keh3....

dengan fasihah kat library skolah..
gambar ngan calon spm 2011..hehe..
zatie,me,miezah...huhu..bila lgi la kita dpt jumpa..
sama tpi tak serupa..hahaha...
p/s:harap2 dapt jumpa korang smua batch spm 2010 dmw..lagi nanti..huhuhu..