Followers

Tuesday, April 19, 2011

SECEBIS RINDU KU

 assalamualaikum..pa habaq...tetiba hari nie aq qasa nak b'celoteh laa skit..mybe boring sngat2 kot dok kat umah...ari nie dah dekat 3 bulan lebih aq m'jadi penganggur tak b'tauliah..haha..tiap2 ari rutin harian aq buat keja yg sma..huhu..sungguh m'bosankan.....

 
sumpah aq katakan yg aq amat merindui zaman skolah t'utamnya msa form5...waaaaaaaa menitik ayaq mata aq t'ingat kekawan smua...t'ingat kat cikgu2...ustz2...ustzah..hostel dmw1...rindu sma kantin ngan dewan makan...hatta kerani,guard,mak ngah kantin,tukang kebun,mak cik cleaner skolah pun..aq teramat2 merindui kalian.... 

  aq b'rasakan sngat-sngatlah b'syukur kepada allah kerana aq dpt blajaq kat skolah agma selama 5 tahun...byk yg aq dapat blajaq kat dmw....pengalaman hidup yg sngat2lah b'guna kpda ku untuk m'harungi hidup yg penuh dngan cabaran dan dugaan hidup...akan ku gunakan segala ilmu2 dunia dan akhirat yg ku kutip dri ustz2,ustzah2,cikgu2...sebaek-baek yg mungkin...insyallah....moga-moga segala ilimu yg ku dpt di berkati-NYA...ammen....


aq ingat lagi msa form1 thun 2006 mak aq hantaq aq dok kat asrama...msa tu umah aq jauh gak arr dri skolah...lebih kurang 50km keatas...tu yg aq kna dok asrma gak tu...mula2 tu aq ingat ka asrma kat dmw nie s'rupa jaa ngan asrma ...rupa-rupanya sangkaan ku meleset sama s'kali...knapa aq katakan begitu???
 
~tiap-tiap kali lepas makan kmi kna basuh pinggan ngan cawan sendiri...dah lah paip ayaq ada 2 jaa..t'paksalah b'rebut-rebut semata-mata nak basuh pinggan ngan cawan tu..[asrma di skolah aq k'tika itu tdaklah sperti asrma2 di skolah laen,spt smka,sbp,mrsm,meski pun asrama skolh harian biasa...yg ada tukang cuci pinggan..hatta mak cik yg tolong sendukkan nasi dan lauk ke dalm pinggan...]..

 ~untuk p'ngetahuan kalian jugak..di asrma ku ketika tahun 2006 [msa tu aq form 1 bqu masuk asrama]..tdak m'punyai guard,tukang kebun,penyelia asrma,sehinggakan cleaner cuci tandas pun tak dak...so,menjadi rutin harian kmi sblum p skolah kna sapu sampah,susun kasut,cuci longkan,buang smpah,sehinggakan cuci tandas pun aq ngan kekawan ku kna buat...huhu..dah lah seni0r2 masa tu garang2...[kalau ikut kan hati aq masa tu mau sja aq blah dri asrma tu
..biasalah masa tu bqu form1...cara b'fikiran pun blum matang gii tak bleh susah skit... haha...ceyy2 skarang nie dah matured la skit..keh3...tpi bila t'ingat kat mak ayah yg hntaq aq ke skolah agma dengan p'nuh harapan supaya aq m'jadi seorg insan yg b'guna ...huhu tak smpai hati plak aq nak buat cam tu...LAMA-LAMA BARU AQ SEDAR BILA KAMI KNA CUCI PINGGAN NGAN CAWAN SENDIRI..INI DPAT M'LATIH KAMI SUPAYA BERDIKARI....TDAK TERLALU M'HARAPKAN BANTUAN ORG LAEN...

~satu lgi anjakan pradigma yg b'laku pada aq masa tu(form1 lerr)...masa mula2 ari p'sekolahn b'mula taun 2006....guru klas ku...cikgu wahida(1 umar) bagi la kat kmi jadual waktu...alangkah t'kejut beruknya aq melihat jadual waktu yg cikgu bgi tu...18 subjek tuu....aq ingat kaa skolah agma nie b'beza ngan skolah2 laen hnya hnya krana Skolah agma ada subjk bahasa arab komunikasi jaa...rupa2 nya TIDAK...huhu...skolah agma tmpt ku blajaq tu tidaklah spt smka yg hnya ada 9 subjek untuk student form 1-3....di dmw(tmpt ku blajaq) nie 1-2 ada 18 subjk...9 sbjk pmr...11 subjk agama..spt fiqh,tauhid,nahu,sorof,insyak dan laen2 lgi....justeru itu,lama kelamaan aq dapt menerima bahawa aq merupakan insan yg amatlah b'tuah krana dpt bljar bukan hnya ilmu duniawi smata2...malahan aq juga b'peluang mengaut ilmu2 agama yg sngat2 b'guna dri ustz2 n ustazah2....
#START AQ FORM 2...DLM P'TGAHAN TAHUN 2007 CAM TU...KMI PLAJAR ASRAMA DMW1,penang TIDAK PERLU bersusah-payah..CUCI PINGGAN,CUCI TANDAS..DAN KEJA2 YG SEWAKTU DNGANNYA...KERANA SEKOLAH AQ TELAH DI NAEK TARAF DAH...Yeahhh!!!bergembira sakanlah KAMI...haha....
 
#SETAKAT NIE SAJALAH YG DPT AQ CORETKAN..LAEN KALI AQ STORY LAGI PASAL...P'NGEMBARAAN KU DLM MENUNTUT ILMU....
 
#MORAL:HIDUP TAK SEMUDAH YANG KITA IMPIKAN...KITA PERLU BERDIKARI TANPA SELALU M'HARAPKAN BANTUAN ORNG LAEN UTK MAJU KE HADAPAN.....



 

 

1 comment:

hidayati said...

serius aq rindu sma kalian!!!!!!